Mleko to przede wszystkim najlepsze i podstawowe źródło łatwo wchłanianego wapnia, tak dla dzieci, jak i dla dorosłych. Pierwiastek ten jest niezbędny m.in. do budowy zębów i kości. Do 10 roku życia powstaje 50% tzw. masy kostnej, a do 20. — już 90%. Trzecia dekada życia to zakończenie tego procesu. Zbyt mało wapnia w tym okresie spowoduje, że kości będą kruche i podatne na złamania, a w późniejszych latach może nam grozić osteoporoza. Na każdym etapie życia wapń wpływa także na układ nerwowy, hormonalny, mięśniowy oraz na krzepnięcie krwi.
Szklanka mleka to ponad 200 mg wapnia. Dla porównania: taką samą jego ilość znajdziemy w 400 g fasolki szparagowej czy 200 g szpinaku. Tymczasem dobowe zapotrzebowanie na wapń wynosi 400–600 mg u niemowląt i 1200 mg u 18-latka. Mleko to także cenne źródło białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E, K i B2.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie mleka w ilości od 2 do 5 szklanek dziennie, w zależności od wieku.