[cytat@violet#176537]Zastanawiałam się nad zakupem tego ryżu brązowego "w 10 minut", czym, oprócz krótszego gotowania, różni się od tradycyjnego brązowego ryżu?[/cytat]
"Ryż naturalny w 10 minut to ryż brązowy (naturalny), długoziarnisty poddany specjalnej obróbce termicznej. Dzięki temu znacznie skraca się czas gotowania ryżu. "
Czyli jest bardziej przetworzony niż ten, co gotuje się długo. Dlatego pewnie jest mniej zdrowy. ;)
[cytat@pastelova#176540]"Ryż naturalny w 10 minut to ryż brązowy (naturalny), długoziarnisty poddany specjalnej obróbce termicznej. Dzięki temu znacznie skraca się czas gotowania ryżu. "
Czyli jest bardziej przetworzony niż ten, co gotuje się długo. Dlatego pewnie jest mniej zdrowy. ;)[/cytat]
Niekoniecznie. Sądzę, że po to był już poddany obróbce cieplnej, aby można było skrócić czas gotowania.
A widziałam w sklepie ryż amerykański :), czy on się czymś różni, czy to tylko taka nazwa ?
Risana, Ryż Jaśminowy (Sonko)
0 kupi ponownie
4 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (4)
O produkcie
Ryż jaśminowy uprawiany jest w północno-wschodnich górzystych prowincjach Tajlandii, skąd pochodzi najlepszej jakości ziarno. Jest znany na świecie z uwalniającego się podczas gotowania aromatu i ładnego, wysmukłego, długiego ziarna. Dzięki jego wspaniałemu zapachowi, przypominającemu woń kwiatu krzewu jaśminowego, nadano mu nazwę "Ryż Jaśminowy". Jest to ryż długoziarnisty, miękki i łatwy do gotowania. Stanowi smaczną bazę do potraw tradycyjnych jak i egzotycznych. Często używany jest również do deserów.
Wewnątrz kartonika Ryżu Jaśminowego SONKO znajdują się 4 woreczki po 100 g ryżu.