Kaszka kus-kus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Podczas obróbki ziarna tej pszenicy poddane zostają gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie gotowej kaszki. Kaszka kus-kus używana jest od tysięcy lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów, w Polsce ma też już swoich zwolenników. Kasza ta zrobiła ogromną karierę na świecie zastępując w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup i sosów, ale też jako składnik sałatek.
Kus-kus jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do kuchni współczesnej pracującej kobiety.
Aby przygotować kus-kus należy wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki. Po ok. 5 min. kaszka jest gotowa do spożycia. Można też gotować w wodzie lub mleku przez 1-2 min.
Właśnie często kupuję kuskus tej firmy, bo moim zdaniem maja wysoka jakość produktów. Kilka razy w innych firmach trafiłam na robaki w kaszy czy w ryżu a tutaj nigdy. Kuskus jest smaczny i zdrowy, przygotowuje...
zobacz całą opinię