Dziki ryż
Pyszny, szkoda ze u nas tak trudno dostepny . Zawsze gdy trafie na niego w sklepie robie wiekszy zapas zwlaszcza gdy przed nami np jakas rodzinna impreza - uwielbiam przygotowywac z niego sałatki ( wyjatkowy smak i wyglad uatrakcyjniaja potrawy ), a i czasem zwykly obiad dzieki niemu staje sie niezwykly . U nas najczesniej podawany z kurczakiem gdyz lekko jakby orzechowy smak ryzu idealnie komponuje sie z tym rodzajem miesa.Nigdy nie dodawalam go do zup gdyz uwazam ze jest zbyt "szlachetny" Dodatkowo jest duzo zdrowszy niz ten uzywany na codzien co uwazam za mega plus.
Zalety
smak
zdrowszy niz zwykly
Wady
dostepnosc
0
1

Dziki ryż (Kupiec)

0 kupi ponownie
6 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (6)

O produkcie

Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej. To w istocie nasiona trawy wodnej, która rośnie na brzegach rzeki Missisipi. Cechuje się długimi, cienkimi i ciemnymi ziarnami. Posiada intensywny zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym orzechowym aromatem. Zawiera śladowe ilości tłuszczu i o wiele więcej białka, niż jego biały odpowiednik. Jego długie, ciemne ziarna są bardzo dekoracyjne, dzięki czemu idealnie sprawdza się w sałatkach i daniach egzotycznych. Znakomicie smakuje w przystawkach i sałatkach. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z mięsa i ryb. Stanowi idealny składnik niecodziennych potraw, łączy się go z owocami morza, homarami, dzikim ptactwem, krabami.

Opinie

DODAJ OPINIĘ