Liście Laurowe
Liść laurowy. Niezbędna przyprawa w każdej kuchni. Zamknięta w opakowanie z praktycznym zamykaniem, dzieki któremu przyprawa nie wywietrzeje i dłużej będzie aromatyczna lub tradycyjne z którego możemy przesypać do odpowiedniego słoiczka. Przede wszystkim dodaję do gulaszu. Niekiedy do zupy. Ale to też zależy jakiej. Liście są ładne, duże, bez jakichkolwiek plam, które czasami się znajdują na innych przyprawach
Zalety
+ liście ładne, duże bez przebarwień
Wady
0
1

Liście Laurowe (Kamis)

0 kupi ponownie
8 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (8)

O produkcie

Przyprawę stanowią liście o przyjemnym, aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. Dobrze wysuszone liście powinny być całe (nie połamane), elastyczne, jasnozielone, bez plam i ogonków. Liście o zabarwieniu brązowym są stare i mają mniejszą wartość. Powinny być stosowane z umiarem, ponieważ ich gorzkawy smak może zaburzyć ostateczną postać potraw lub przetworów marynowanych. W daniach wymagających gotowania nie przetrzymujemy liści laurowych dłużej niż 15 - 20 min. Do słoików z marynatami dodajemy nie więcej nią 1-2 listki. Obecnie liściem laurowym przyprawia się potrawy duszone, zawiesiste zupy, ogórki, grzyby, warzywa. Używa się ich również do peklowania mięs, marynowania ryb, aromatyzowania octu, rosołów, budyniu oraz przyrządzania potraw z dziczyzny. Doskonale nadają się do zup jarzynowych, kartoflanki, sosów i pieczeni.

Opinie

DODAJ OPINIĘ