Informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. serwis produkty.mamotoja.pl (Bangla) zostanie zamknięty. Jeśli chcesz zachować treści swoich recenzji lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu serwisu produkty.mamotoja.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.

Dziękujemy!

Redakcja mamotoja.pl



Dodatkowo informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie mamotoja.pl

Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.

Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:

Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@mamotoja.pl

Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.


Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).

Ciasto i krem do karpatki
Ostatnio zrobiłam to ciasto ... zachęcona informacją, iż przygotowanie ciasta to tylko 30 minut :)
Zakupiłam wszystko co potrzebne aby zrobić 15 dużych karpatek i .. do dzieła :)

Ciasto i krem do karpatki - pudełko kryje 2 torebki z mieszankami. Aby przygotować ciasto należy rozpuścić margarynę w wodzie, zagotować i wsypać mieszankę ciasta po czym energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić (!) ... po czym wbić jajka i razem połączyć w jednolitą masę :) .... Podzielić na 2 części i każdą z części należy piec 20 minut a po tym czasie 10 minut :dosuszać" w niższej temperaturze .... I tutaj okazuje się, że samo pieczenie ciasta jest dłuższe niż przygotowywanie deklarowane na kartoniku :) Otóż, ciasto należy piec bez termoobiegu, czyli automatycznie musimy pojedynczo blaszki wkładać do piekarnika .... i tak oto każda blaszka zabiera nam 30 minut czyli na dwóch mamy już godzinę samego pieczenia. ... Dalej, jeśli chodzi o krem to przygotowanie "mieszanki" jest szybkie - ilość mleka podzielić na 2 części, jedną zagotować, a drugą wymieszać z proszkiem z torebki :) po czym wsypać do zagotowanego mleka i mieszać do uzyskania jednolitej masy :) ... ciąg dalszy to studzenie (!) powstałego "budyniu" i wkręcenie go do miękkiego (!) masła bądź margaryny :) ... po tym jak już uzyskamy krem "idzie" szybko :) Przełożenie dwóch płytek i ewentualne popudrowanie wierzchu karpatki :)

Generalnie ... ciasto przygotowywałam nie 30 minut a wiele więcej ... nie umiem powiedzie ile dokładnie mi to zajęło, ale strasznie długo ... niby pozorne czynności ale potrzebujące swojego czasu na ostudzenie, itp. .... krótko mówiąc ... samemu można zrobić karpatkę w takim samym czasie, niż tą z tym "kartonikiem" .... już wiem, że nie będę się oszukiwać, iż to jest szybszy sposób na ciacho ;)

Ale ciacho wyszło dobre ;)
0
2

Ciasto i krem do karpatki (Gellwe)

1 kupi ponownie
5 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (5)

O produkcie

Ciasto stworzone jest według tradycyjnej receptury i stanowi połączenie wspaniałego ciasta ptysiowego z pysznym budyniowym kremem o nucie wanilii. Posypane cukrem pudrem i podane na deser, zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości. Mieszanki do wypieku ciasta i przygotowania kremu zostały stworzone na bazie najwyższej jakości surowców. Zgodnie z prawem nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.  Mieszanka do wypieku ciasta (140g) i przygotowania kremu (200g).    

Opinie

DODAJ OPINIĘ