Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, jest bogaty w cenny lupeol, należący do związków o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym.
Mango jest bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol.
Działanie
Lupeol, należący do związków o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Badania potwierdzają skuteczność lupeolu w redukcji komórek rakowych w przypadku nowotworu prostaty i trzustki. Mango jest bogatym źródłem miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek - jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości.
Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Osoby, które mają problemy ze wzrokiem, suchością, rogowaceniem skóry czy łamliwością paznokci spowodowaną awitaminozą zamiast syntetycznej witaminy A mogą wprowadzić do codziennej diety sok z mango. Mango jest owocem młodości ma on silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia organizmu. Mango ma niski indeks glikemiczny co oznacza, że nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji uczucia głodu.