Owoce aronii mają jedno z najsilniejszych działań antyoksydacyjnych.
Skład
Aronia jest również cennym źródłem witamin C, B2, B6, E, PP, prowitaminy A, witaminy P oraz pierwiastków: molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu i kobaltu.
Działanie
Wzmacniają naczynia krwionośne i włosowate. Skutecznie regulują nadciśnienie tętnicze, dlatego powinny być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem. Chronią przed chorobami serca, zapobiegają miażdżycy. Zmniejszają stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych, działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Regulują poziom cholesterolu. Opóźniają proces starzenia komórek, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Poprawiają koncentrację i pamięć, skuteczne przywracają sprawną pamięci i poprawiają procesy uczenia się. Ma to olbrzymie znaczenie u osób z chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Pomagają przy przemęczeniu oczu, dieta bogata w sok z aronii ma wpływ na zapewnienie dobrego widzenia nocnego i ostrości wzroku, ze względu na dużą zawartość naturalnych barwników (antocyjany) i katechin owoce aronii mają silne działanie antyoksydacyjne, związki antyoksydacyjne powstrzymują procesy starzenia i wspomagają regenerację organizmu, zestaw związków obecnych w aronii działa odtruwająco, redukuje niektóre toksyny, z innymi tworzy nierozpuszczalne kompleksy usuwając je z organizmu.