Informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. serwis produkty.mamotoja.pl (Bangla) zostanie zamknięty. Jeśli chcesz zachować treści swoich recenzji lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu serwisu produkty.mamotoja.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.

Dziękujemy!

Redakcja mamotoja.pl



Dodatkowo informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie mamotoja.pl

Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.

Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:

Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@mamotoja.pl

Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.


Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).

Danmis - mleko kozie
Mleko kozie jest specyficzne w smaku: lekko gorzkawe. Nie dziwmy się dzieciom, że nie smakuje im (szczególnie, że przyzwyczajone są do słodkiego krowiego). Poza gorzkim posmakiem (nie wyczuwalnym już jednak w potrawach czy w kawie) mleko kozie ma same walory. Wodróżnieniu od krowiego jest czysto białe, co wynika to z faktu, że zawiera ono witaminę A w postaci retinolu. Ponadto jest ono bogate w witaminy z grupy B (B2, B3, B6 oraz B12) i zawiera trzykrotnie więcej witaminy B3 niż krowie mleko. Posiada wapń, fosfor (w korzystnych dla nas proporcjach P2O5:CaO), sód, potas, cynk i zawiera tyle samo selenu (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego) co ludzkie matczyne mleko (2,5 razy więcej niż krowie). Wspólne cechy powodują, że mleko kozie jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm! Tłuszcz mleka koziego to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest naturalnie zhomogenizowany, czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, przez co jest łatwo trawiony, przyswajany i dietetyczny. Dzięki naturalnej homogenności tłuszczu mleko kozie obniża poziom cholesterolu. Można powiedzieć że kozie mleko to eliksir zdrowia i urody. Jest to alternatywa dla osób z nietolerancją białka mleka krowiego, a także dla matek karmiących dzieci z rozpoznaną skazą białkową. Cena jest wyższa niż tradycyjnego mleka ze względu na to, iż nie jest produkowane na skalę masową. Nie wszędzie jest dostępne - ja kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, czasem od zaprzyjaźnionego gospodarza.
Zalety
- bogactwo witamin
- łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka niż mleko krowie
- rzadko zdarzają się alergie na mleko kozie
- obniża poziom cholesterolu
- alternatywa dla osób z nietolerancją białka mleka krowiego i skazą białkową
Wady
- lekko gorzkawe w smaku
- cena wyższa od krowiego mleka
- trudno dostępne
0
6

Danmis - mleko kozie (Danmis)

0 kupi ponownie
10 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (10)

O produkcie

Mleko kozie jest pełnowartościową substancją odżywczą dla osób w każdym wieku - zapewnia sprawność umysłową i długowieczność oraz jest doskonałym substytutem mleka krowiego, zwłaszcza w przypadkach złego wchłaniania, zaburzeń trawienia, kolek niemowlęcych, zespołu nietolerancji białek mleka krowiego, alergii pokarmowych. Białko mleka koziego ma wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Mleko kozie zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego. Białko mleka koziego tworzy luźny i gładki skrzep kazeinowy, który jest łatwo trawiony i przyswajany w przewodzie pokarmowym, zarówno człowieka dorosłego, jak i dziecka. Białko mleka koziego nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i działających alergogennie na organizm ludzki. Tłuszcz mleka koziego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest naturalnie zhomogenizowany, czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, przez co jest łatwo trawiony, przyswajany i dietetyczny. Mleko kozie UHT 0,5 l o zawartości tłuszczu 2,5% Opakowanie: kartonik Opakowanie jednostkowe: 0,5 l Ilość sztuk w opakowaniu zbiorczym: 6 Trwałość: 6 miesięcy Wartości średnie na 100 ml mleka Wartość energetyczna: 223 kJ / 53 kcal Białko: 3,2 g Węglowodany: 4,5 g Tłuszcz: 2,5 g Wapń: 130 mg Fosfor: 127 mg Pokrywa 16% dziennego zalecanego spożycia wapnia i fosforu  

Opinie

DODAJ OPINIĘ