Organic Toasted Pumpkin Seed Oil, Olej z Pestek Dyni (Clearspring)

0 kupi ponownie
0 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (0)

O produkcie

Olej z pestek dyni ze względu na swój skład chemiczny charakteryzuje się wieloma zaletami zdrowotnymi. Phytosterinen: występują w lepszej postaci i o wiele większej ilości niż w innych produktach. Stymulują funkcję gruczołu krokowego prostaty, której zakłócenia wywołują zaburzenia seksualne a także mogą doprowadzić do chorób prostaty. Regulują poziom cholesterolu we krwi. Squalen: jest substancją, która reguluje gospodarkę cholesterolu we krwi. Citrulin: to aminokwas, który jest katalizatorem przy tworzeniu się substancji moczowych, a później odbudowy amoniaku. Cucurbitin: ma zastosowanie w walce z tasiemcem. Selen: duża zawartość, zastosowanie w medycynie w schorzeniach dróg moczowych. Witaminy: E pozytywne oddziaływanie w chorobach sercowych, na układ krążenia, niepłodności, porodach przedterminowych, reumatyzmie, Prostatahypetrophie. Witamina B posiada dodatni wpływ na układ nerwowy i przemianę materii. Skład chemiczny: W skład pestek dyni oleistej z których wyciskany jest olej wchodzą: Tłuszcz: 45-53%, Białko: 32-38%, Węglowodany: 3-5%, Celuloza: 2-4%, Sole mineralne: 4-6%, Wapno, Fosfor, Magnez, Żelazo, Miedź, Mangan, Selen, Cynk. Witaminy: E (około 7mg/100g), B1, B2, B6, C, A, D. Carotinoiden: nadają specyficzną barwę olejowi. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji. Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na korzystną kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Opinie

Livechat Mamo to Ja z dietetyczką Joanną Chmielewską 5.10.2018