Olej z pestek dyni ze względu na swój skład chemiczny charakteryzuje się wieloma zaletami zdrowotnymi. Phytosterinen: występują w lepszej postaci i o wiele większej ilości niż w innych produktach. Stymulują funkcję gruczołu krokowego prostaty, której zakłócenia wywołują zaburzenia seksualne a także mogą doprowadzić do chorób prostaty.
Regulują poziom cholesterolu we krwi.
Squalen: jest substancją, która reguluje gospodarkę cholesterolu we krwi.
Citrulin: to aminokwas, który jest katalizatorem przy tworzeniu się substancji moczowych, a później odbudowy amoniaku.
Cucurbitin: ma zastosowanie w walce z tasiemcem.
Selen: duża zawartość, zastosowanie w medycynie w schorzeniach dróg moczowych.
Witaminy: E pozytywne oddziaływanie w chorobach sercowych, na układ krążenia, niepłodności, porodach przedterminowych, reumatyzmie, Prostatahypetrophie. Witamina B posiada dodatni wpływ na układ nerwowy i przemianę materii.
Skład chemiczny:
W skład pestek dyni oleistej z których wyciskany jest olej wchodzą:
Tłuszcz: 45-53%, Białko: 32-38%, Węglowodany: 3-5%, Celuloza: 2-4%,
Sole mineralne: 4-6%, Wapno, Fosfor, Magnez, Żelazo, Miedź, Mangan, Selen, Cynk. Witaminy: E (około 7mg/100g), B1, B2, B6, C, A, D.
Carotinoiden: nadają specyficzną barwę olejowi.
Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji. Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na korzystną kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.