Informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. serwis produkty.mamotoja.pl (Bangla) zostanie zamknięty. Jeśli chcesz zachować treści swoich recenzji lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu serwisu produkty.mamotoja.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.

Dziękujemy!

Redakcja mamotoja.pl



Dodatkowo informujemy, że w dniu 13.06.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie mamotoja.pl

Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.

Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:

Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@mamotoja.pl

Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.


Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).

Niki Segnit, Leksykon smaków (Buchmann)

0 kupi ponownie
1 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (1)

O produkcie

Niki Segnit napisała książkę, która została określona mianem arcydzieła i nazwana biblią smaku. "Leksykon smaków" - bo to o tej książce mowa, została przetłumaczona na kilkanaście języków i jest lekturą obowiązkową dla wszystkich miłośników gotowania i jedzenia. Jeśli zastanawialiście się, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi cudowanie smakują, a w zestawieniu z innymi odrzucają, to odpowiedź na to pytanie znajdziecie w "Leksykonie smaku". Niki Segnit w swojej książce opisała, jak łączyć ze sobą smaki. Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy według tożsamości smaku, np. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy, ale w książce opisanych jest blisko 1000). Autorka w wyczerpujący sposób opisała tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem, ale omawia też połączenia mniej oczywiste, takie jak czekolada z chili, wołowina i cytrusy, grzyby z borówkami czy ostrygi z arbuzem. "Leksykon smaków" to książka, która zainicjuje niejedną rewolucję kuchenną, ale spodoba się też osobom, które nie mają ambicji zostania szefem kuchni... nawet w swoim domu. Niki Segnit to dziennikarka z przeszło dwudziestoletnim doświadczeniem w branży FMCG, gdzie specjalizowała się w wymyślaniu nowych smaków i typów żywności, felietonistka "The Times". Mieszka z mężem w Londynie. Tytuł: Leksykon smaków Autor: Niki Segnit Wydawnictwo: Buchmann Data wydania: październik 2017 r. Tłumaczenie: Piotr Art Liczba stron: 400 Format: 160 x 235 mm Cena: 59,90 zł Gdzie można kupić: Grupa Wydawnicza Foksal

Opinie

DODAJ OPINIĘ