Smakowite, ciasto francuskie
Smakowite ciasto francuskie z Biedronki to mój faworyt wśród ciast francuskich. Głównie ze względu na przystępną cenę (poniżej 3zł). Kupuję je od dawna i wykorzystuję zarówno do wypieku słodkości, jak i przekąsek, czy dań obiadowych (jako wnętrze roladek daję np. parówki, pierś z kurczaka itp). Wiele razy mroziłam to ciasto, a po odmrożeniu zachowało swoje właściwości. W smaku jest naprawdę smaczne i niczym się nie różni od kilkukrotnie droższych ciast konkurencji.
Zalety
smak
cena
dostępność
Mam zawiniątko francuskiego w lodówce i czeka, żeby zrobić z niego coś pysznego...
Ja robię rożki z jabłkiem i cynamonem, ale wychodzi mało, bo tylko 5-6, bo są duże. W sklepie kobitka powiedziała, że jej wychodzi 12, bo rozwałkowuje jeszcze ciasto. Słyszałyście coś o tym?
Acha, i czekam na zdjęcia po upieczeniu:P
lusia1982: zdjęcia po upieczeniu już są (foto z tulipanami), a ciasta już nie wałkuję, bo ono i tak już cienkie jest. Rożki też czasem robię, wychodzi sporo. Grunt to umiejętnie pocić ciasto, by nie zostały skrawki.
widzisz, kwiatki nie zasugerowały mi niczego:P już oglądam:)
ja tnę na kwadraty i tylko tyle mi wychodzi - wielkość ja kupne
ależ mam smaka na te ciasteczka, chyba czas na wycieczkę do Biedronki :)
o ale mi smaka narobiłaś chyba zaraz coś takiego zrobię ;-)
pojechałam kupić rolkę ciasta i też dziś lub jutro do porannej kawy upiekę :)
Posypywałaś to ciasto czymś?
z musem jabłkowym, mniam, warto też cynamonem posypać
Margaretkaw: jabłka smażyłam z cynamonem, jak do szarlotki.
tak, na tym zdjęciu akurat cukier puder, ale zazwyczaj smaruję białkiem i posypuję zwykłym cukrem.
Ale apetyczne....mniam, mniam...:)
Częstuj się Mariolu :) Jeszcze kilka zostało...
Jeśli tak samo pysznie smakują jak wyglądają to chętnie wezmę dwa...:)
a ja właśnie piekłam szarlotkę, która mi się spaliła :( haha
Paulao: nie dopilnowałaś? :)
nowy piekarnik i nie działa jak trzeba :/ miałam na 180,a spaliło się jakby było na 250 stopni
uuu fatalnie... Mój natomiast piecze jedną stroną bardziej ;/
Mniam, co tam zawinęłaś ? Jebłuszka?
Jak dopracowane :) Brawo :) Mnie nie zawsze się tak chce :(
Mniam, ta kopertka fajnie się "otworzyła" ;)
Smażone jabłka oraz domowy dżem ze śliwek.
super, jakoś boję się zrobić coś z tym ciastem francuskim
no co Ty to zawsze się udaje
gotowe ciasto ja mam zawsze pod ręką
bo można w 20 minut zrobić super przekąskę
będę dziś na zakupach to może kupię . Majajula a co robisz z tym ciastem
lilify: ciasto francuskie jest idealne do wielu dań. Na słodko i na słono. Można w nie zawinąć parówki albo pierś z kurczaka. Zastosowań jest naprawdę wiele.
Tylko trzeba pilnować, by go nie spalić.
dzięki, mnie bardziej interesuje na słodko jako deserek , mam spory zapas różnych dżemów to będę próbować coś wymodzić
lili na słodko to wsio słodkie hehe do środka i do piekarnika
moja najbardziej z nutellą lubią
lilify: jeśli mogę coś doradzić, wybieraj raczej gęste dżemy lub powidła, z ilością wkładu nie przesadź (patrz poprzednie zdjęcie) i dokładnie zaklej brzegi. Mój dżem śliwkowy był niestety zbyt rzadki i wypłynął. A z jabłkami wszystko było ok.
majajula - o tak, z Nutellą są pyszne! :)
PS. dostałaś maila?
mniam juz mi zrobilas smak na cos slodkiego. Chyba zas powalcze w kuchni dzis :)
Tak, zobacz sobie na kolejnym zdjęciu - 8 cm dłuższe, a cena ta sama.
o właśnie tego ciasta dziś użyłam do wypieków ];-> Moje opakowanie niestety nie było XXL ;/
No mi zawsze mało, więc będę musiała go poszukać :)
Chociaż widzę, że to wersja wielkanocna, a ja też kupowałam wtedy to ciasto, ale u mnie wersja zwykła :/
To chyba rzeczywiście limitowana wersja, ale u mnie były jeszcze 2 kartony tego ciasta.
Kupowałam dziś i wzięłam dwa różne, bo wydawało mi się, że cena tez będzie inna (a nie chciało mi się sprawdzać w czytniku). W domu sprawdziłam paragon i cena obu ta sama.
aż sprawdziłam z ciekawości w lodówce i jednak też mam tą wersję XXL ;) U mnie w Biedronce tylko takie było i nie zwróciłam uwagi na ten napis ;> Swoją drogą to chyba i tak jego cena trochę wzrosła, bo płaciłam 3.19zł (w zeszłym roku chyba było po 2.49zł? ;> )
Nie pamiętam dokładnie, ale na pewno jeszcze niedawno kosztowało poniżej 3 zł.
A tak z ciekawości, mrozicie to ciasto? I trzymacie się kurczowo daty trwałości?
ja nie mrożę, chociaż w sumie to niegłupi pomysł ;) Teraz wykorzystałam większość ciasta za jednym razem, a zostało mi chyba tylko te 36% extra, które za kilka dni skończy w piecu ;)
Już się nauczyłam, że trzeba je szybko wykorzystać bo maja krótką datę ważności (moje do 24.04 ;/)