Goji (Lycium barbarum) jest rośliną rosnącą dziko w Tybecie, a jego owoce zwane są "owocami długowieczności".
Zawierają one wielki potencjał składników odżywczych: naturalne antyoksydanty, 19 aminokwasów, polisacharydy o działaniu immunostymulującym, fitosterole, witaminy, minerały śladowe i inne.
Zawartością karotenoidów przewyższają marchew, żelaza - szpinak, witaminy C - pomarańcze.
Wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy oraz zdolność do podnoszenia poziomu enzymu dysmutazy nadtlenkowej (SOD) pozwala na neutralizację oddziaływania wolnych rodników na organizm, a tym samym spowolnienie procesów starzenia.
Liczne (22) polisacharydy m.in. pobudzają przysadkę do wydzielania hormonu wzrostu oraz zwiększają poziom immunoglobulin A odpowiedzialnych za procesy odpornościowe. Mają one również wpływ na dietę redukcyjną. Jednym z karotenoidów występujących w owocach Goji jest zeaksantyna przeciwdziałająca zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie. Stałe spożywanie owoców Goji nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale też eliminuje zmęczenie, poprawia sen, zwiększa tolerancję wysiłkową, witalność, odporność oraz działa wyszczuplająco.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Organicznie certyfikowany sok Goji (Lycium barbarum), koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku gruszkowego, koncentrat soku wiśniowego.
Sposób użycia:
1 nakrętkę lub 2 łyżki stołowe (30 ml) dziennie przed posiłkiem, najlepiej rano. Przed użyciem wymieszać. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Chronić przed dziećmi.