Olej cedrowy CEDRUS zawiera w 100 g 92,6 mg witaminy E (w tym Alfa Tokoferol – 34,84 mg, Gamma + Beta – Tokoferol 56,8 mg, Delta Tokoferol 0,94 mg) oraz witaminy B1, B2 i ponad 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9.
Dzięki tym unikalnym składnikom:
pomaga oczyścić przewód pokarmowy i żyły,
wspomaga leczenie: niestrawności, nieżytu żołądka, stanów zapalnych i wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz jelit, nadkwasoty i obstrukcji,
wspomaga pracę wątroby, śledziony i trzustki,
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi,
zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej,
wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy,
korzystnie oddziałuje na skórę - regeneruje ją i wspomaga kuracje odmładzające,
stanowi ważny element diet odchudzających.
Olej cedrowy powinien okazać się bardzo pomocny u osób cierpiących na dolegliwości wywołane współczesnym trybem życia. Na co dzień doświadczamy stresów, napięć, w pośpiechu zapominamy o odpowiednim odżywianiu, a ponad to wraz z wodą, powietrzem i pożywieniem przyswajamy wbrew naszej woli pokaźną porcję zanieczyszczeń.
To musi prowadzić do zaburzeń w pracy naszego organizmu, które nasilają się wraz z każdym nowym pokoleniem. Nasi przodkowie z Syberii nie chorowali tak mocno i tak często, jak my, ale opracowali preparat, który obecnie okazuje się być potrzebny bardziej niż kiedykolwiek. Olej cedrowy pomaga na wrzody żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, nadkwasotę, chroniczny nieżyt żołądka, stany zapalne w układzie pokarmowym. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, a z drugiej strony wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby, trzustki, śledziony i woreczka żółciowego.
Ważną rolę odgrywają tu mukopolisacharydy (wielocukry), które powlekają błony śluzowe i chronią je przed uszkodzeniami. Niebagatelny udział w procesie regeneracji mają też witamina E, zawarta w oleju cedrowym w bardzo dużych ilościach (92,6 mg w 100 g oleju). Przy codziennym przyjmowaniu 10 ml oleju cedrowego, pokrywamy aż 50 % zapotrzebowania na tę niezwykle cenną witaminę. Wydaje się, że najważniejsze substancje w oleju cedrowym to właśnie witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 (ponad 90 %).
Przyjmowane systematycznie, obniżają poziom cholesterolu we krwi, co pozwala uniknąć choroby wieńcowej. Jak wykazały badania, zmniejszają też ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Witamina E znakomicie współdziała z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Jako silny antyoksydant (antyutleniacz) zapobiega utlenianiu się cholesterolu i odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Naukowcy z Harvardu udowodnili, że u osób systematycznie przyjmujących tę witaminę zmniejszyło się znacznie ryzyko miażdżycy i poważnych chorób serca. Co więcej, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E lekarze zalecają chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, gdyż usuwają ból i obrzęki. Łagodzą też objawy cukrzycy. Dr Litwincew, wielki entuzjasta i propagator oleju cedrowego, w swoich publikacjach zaleca wykonywać olejem cedrowym dwa razy dziennie bardzo delikatny masaż żylaków. Warto zauważyć, że ten sam specjalista rosyjski zachęca, by olej cedrowy wypróbowali na alergie pyłkowe. Jednak kurację należy rozpocząć przynajmniej miesiąc przed spodziewanym wystąpieniem objawów. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają również odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry od wewnątrz, a witamina E aktywizuje ich regenerację. Dlatego olej cedrowy stosuje się na suchy, złuszczający się naskórek, w celu odmłodzenia cery i wygładzenia zmarszczek oraz jako znakomity, naturalny balsam po kąpieli.