Makaron nie tylko pozwala urozmaicić codzienną dietę, ale jest szybki w przygotowaniu oraz doskonale przyjmuje smak wszelkich potraw. Bez względu na to, z jakimi dodatkami postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten z najlepszej jakości pszenicy. Proces produkcji makaronu wymaga lat doświadczeń i sprawdzonych sposobów – makarony Lubella produkowane są od przeszło 140 lat i cieszą podniebienia sympatyków makaronowych uczt.
Miłość do makaronu niejedno ma imię, a jeszcze więcej kształtów (w niebieskich opakowaniach Lubelli kryje się ich aż 30!) – dania z jego udziałem mogą towarzyszyć nam podczas śniadania, obiadu jak i kolacji. Specjalnie dla Was z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowała dwa pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania.
Sałatka z makaronem mini świderki
Składniki:
- 400g makaronu Lubella mini świderki
- mix sałat
- 1 awokado
- 150 g pomidorków koktajlowych
- garść orzechów
- 2 łyżki oliwy z oliwek sól/pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski.
- Awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do makaronu.
- Następnie dodać posiekane orzechy. Całość skropić oliwą z oliwek, dodać garstkę mix sałat a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym
Składniki:
- 500 g makaronu Lubella spaghetti
- 300g piersi z kurczaka
- 3 papryki (po jednej z każdego koloru - czerwona, żółta i zielona)
- 3 pomidory malinowe
- 1 cebula
- olej do smażenia
- przyprawy
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonek bazylii
- sól/pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.
- Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać.
- Na koniec dodać makaron i listki świeżej bazylii.