A teraz trochę o właściwościach produktu
Chałwa słonecznikowa należy do bardzo dawnych wschodnich słodyczy, zawiera jedynie 30 % cukru. Dla porównania cukierki i ciastka zawierają go, aż do 80%. Ale dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów produkt ten jest wysoce sycący.
Oprócz znaczących walorów smakowych i odżywczych chałwa posiada też unikalne wartości biologiczne, odmładza i ozdrawia organizm, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, polepsza krążenie i trawienie. W skład chałwy wchodzą bowiem składniki, będące źródłem protein, sodu, potasu, wapnia, miedzi, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i kwasów organicznych.
Chałwa słonecznikowa zawiera również w dużych ilościach witaminy z grupy B i F1, które zapobiegają bezsenności i depresji, trądziku, łupieżu. Wywiera pozytywny wpływ na pracę serca, podwyższa odporność, utrudnia odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, pozytywnie wpływa na stan włosów i skóry, zapewniając nam piękno i zdrowie. Chałwa słonecznikowa jest źródłem witaminy D, niezbędnej do przyswajania wapnia przez organizm, dla mocnych kości oraz witaminy E, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.