Aloes Young + żurawina z naturalną witaminą C firmy Alter Medica zawiera w swym składzie naturalny sok z aloesu z dodadkiem soku żurawinowego oraz aceroli (źródło witaminy C), dosładzany fruktozą. Owoce aceroli, znane jako wiśnie Barbados, zawierają największą wśród roślin ilość witaminy C.
Sok aloesowy powoduje spowolnienie i jednocześnie zwiększenie absorpcji witaminy C, powodując utrzymywanie się jej stężenia w organizmie na stałym poziomie przez 24 godziny. Sok aloesowy wykazuje także działanie przeciwgrzybicze. Zawarte składniki pochodzące z naturalnych składników - liści rośliny Aloe Barbadensis, mają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i układu odpornościowego.
Sok z owoców żurawiny jest cennym źródłem składników aktywnych. Korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu moczowego, zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych, zmniejszając częstotliwość infekcji. Żurawina błotna od wielu lat znana jest jako roślina pomocna w zapobieganiu i zmniejszaniu częstotliwości infekcji dróg moczowych.
Aloes Young + Żurawina z naturalną witaminą C wspomaga dietę dzieci ze schorzeniami nerek.
Owoce aceroli, znane jako wiśnie Barbados, zawierają skoncentrowaną ilość witaminy C i stosowane są powszechnie w suplementach diety jako naturalne źródło wit. C.
Skład preparatu Aloes Young z dodatkową porcją naturalnej witaminy C skomponowano tak, aby zaspokajał potrzeby organizmu dzieci i nastolatków oraz wpływał na ich prawidłowy rozwój. Producent – firma Alter Medica – poleca go szczególnie dzieciom i młodzieży w wieku 4-16 lat. Dzięki zawartości soku z aloesu i witaminy C preparat wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i ogólnie wzmacnia organizm. Pomaga zapobiegać anemii, bierze udział w procesach uzyskiwania energii z pożywienia, wspomaga zwalczanie infekcji. Aloes Young składa się w 99,7 procentach z soku pozyskiwanego z miąższu – pozbawionych skórki – liści aloesu zwyczajnego. To ważne zastrzeżenie, bo w skórce liści znajduje się aloina – glikozyd o silnym działaniu przeczyszczającym.
Aloes Young dostarcza młodemu organizmowi podstawowych związków o działaniu odżywczym: węglowodanów, czyli najwartościowszego źródła energii; aminokwasów potrzebnych do budowania białek. W soku znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz enzymy biorące udział w procesach trawienia i przyswajania składników pokarmowych z żywności.
Aloes Young wzbogacono naturalną witaminą C uzyskiwaną z owoców egzotycznego drzewa rosnącego w lasach Ameryki Południowej i Środkowej – Malpighia acerola. Taka naturalna postać witaminy C wchłania się dużo szybciej niż jej syntetyczne odpowiedniki i jest wyjątkowo łagodna dla śluzówki młodego żołądka. Nasz organizm nie jest, niestety, w stanie sam wytworzyć tej witaminy – możemy więc liczyć tylko na źródła zewnętrzne. Witamina C tworzy podstawy funkcjonowania systemu immunologicznego, podnosząc odporność organizmu na choroby, skraca czas ich trwania i łagodzi objawy; hamuje rozwój wirusów; wspiera przemianę materii. Zwalcza też wolne rodniki, chroniąc przed zmianami nowotworowymi. Jest niezbędna przy anemii – podczas kuracji preparatami zawierającymi żelazo poprawia przyswajalność tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym.
Substancją słodzącą w Aloesie Young jest fruktoza – cukier prosty przyjazny dla dziecięcego żołądka, ale nie tylko dla niego. Jest on słodszy od zwykłego cukru i dlatego dodajemy go do potraw i napojów o około 40% mniej. Niska kaloryczność fruktozy zmniejsza także ryzyko wystąpienia próchnicy zębów.
Aloes Young można serwować dzieciom jako napój albo rozcieńczać, mieszając z sokiem owocowym, wodą. Zaleca się spożycie 50 ml soku dziennie przed posiłkiem. Butelka ma nakrętkę z praktycznym dozownikiem, który ułatwia przyjmowanie właściwych dziennych dawek preparatu.
Uwaga: Nie przekraczać zalecanej dawki do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.
Przeznaczenie: uzupełnienie diety w wit. C oraz składniki czynne zawarte w aloesie i żurawinie dla dzieci starszych powyżej 6 roku życia.
Sposób użycia: max 60 ml dziennie w dawkach podzielnych (2-4 razy dziennie), najkorzystniej przed posiłkiem, po dokładnym wymieszaniu (wstrząśnięciu).